Veel bedrijven staan voor de uitdaging van digitale transformatie. Waar dit precies uit bestaat en hoe je ermee om moet gaan, lees je hier.

Bedrijven staan vandaag de dag voor veel uitdagingen. Naast de toenemende concurrentiedruk en toenemende klantwensen is het belangrijk om je eigen processen over te brengen naar het digitale tijdperk. Voor veel bedrijven staat de digitale transformatie momenteel voor grote problemen.

Met ERP-software kunnen bedrijven de uitdagingen aangaan, nieuwe leaner processen opzetten en zo klanten een unieke winkelervaring bieden. Hoe dergelijke toepassingen precies werken en wat precies de individuele voordelen zijn, willen we hieronder in meer detail verduidelijken.

Definitie: Digitale Transformatie

De vraag wat digitale transformatie is,gaat in wezen over de overdracht van analoge processen naar de digitale wereld. Door middel van digitale technologieën moet informatie worden overgedragen aan IT-systemen en daar bruikbaar worden gemaakt. Concreet gaat het in de ondernemerswereld om het vervangen van rigide bedrijfsprocessen door slankere, modernere digitale processen.

Bedrijven vertrouwen vooral op één technologie, de ERP-software. Enterprise resource planning is geen volledig nieuw idee. Al begin jaren ’80 werden de eerste commerciële toepassingssystemen gecreëerd. Tegenwoordig zijn ERP-systemen in veel verschillende vormen op de markt verkrijgbaar en zijn ze meestal ontworpen voor bepaalde bedrijfsgroottes en industrieën.

De functionaliteit van een ERP-software maakt deze specificaties noodzakelijk. Met ERP-software worden alle processen van een bedrijf digitaal in kaart gebracht. De gegevens worden vervolgens samengevoegd tot een centrale database. Op deze manier kunnen processen aanzienlijk worden verkort en in sommige gevallen zelfs volledig worden geautomatiseerd.

ERP-systemen om de digitale transformatie het hoofd te bieden

Met een ERP-systeem hebben bedrijven de mogelijkheid om hun eigen processen te digitaliseren en efficiënter te maken. Hierdoor wordt een enorme hoeveelheid grondstoffen bespaard, die vervolgens elders rendabel kunnen worden ingezet. Daarom is het belangrijk dat de ERP-software zoveel mogelijk processen van een bedrijf kan vastleggen, wat er op zijn beurt toe leidt dat de huidige ERP-markt talloze verschillende oplossingen biedt voor elk type bedrijf.

Een ERP-software bestaat meestal uit modules, waarbij elk van deze modules een specifiek verantwoordelijkheidsgebied in het bedrijf bestrijkt. In het volgende willen we ons wijden aan enkele van deze modules en laten zien hoe ze concreet bijdragen aan een zuinigere manier van werken in bedrijven.

Warehouse Management Systeem (WMS)

Een essentieel onderdeel van ERP-software is magazijnbeheer. Deze module maakt het mogelijk om het eigen magazijn van het bedrijf digitaal in kaart te brengen met alle goederen die het magazijn binnenkomen en verlaten. Bij ontvangst van goederen wordt elk artikel gescand en dus digitaal vastgelegd. Het systeem kan dan de perfecte opslaglocatie toewijzen aan het artikel en aan het betreffende proces. Vastzittend kapitaal kan zo worden vrijgegeven zonder het risico te lopen te weinig materialen op voorraad te houden.

Project management module

Een project managementmodule maakt het eenvoudig om projecten te berekenen, plannen en uitvoeren. Voor dit doel kunnen eenvoudig projectplannen worden gemaakt en projectsecties worden gedefinieerd. Verantwoordelijke medewerkers en de nodige middelen worden toegewezen aan elke sectie. Dankzij voortgangsbewaking kunnen alle stakeholders altijd direct zien hoe ver een project is gevorderd en welke stappen de volgende zijn.

Beheer van klantrelaties

Een CRM-systeem maakt een betere en meer individuele ondersteuning van de eigen klanten mogelijk en geeft bedrijven een beter zicht op de respectievelijke behoeften en wensen van hen. Hiervoor wordt voor elke klant een apart digitaal klantenbestand aangemaakt , dat vervolgens toegankelijk is voor alle actoren in het bedrijf. Dit helpt de klantenservice enorm, omdat alle informatie altijd beschikbaar is wanneer een klant belt. Door de data te evalueren kunnen ook belangrijke inzichten in de behoeften van de klanten worden verkregen.

Financiën

Een ander belangrijk onderdeel van een ERP-software is de financiële module. Hier worden alle financiële stromen van een bedrijf gedocumenteerd en bijgehouden. Of het nu gaat om voorbereidende boekhouding of volledige interne boekhouding, bedrijven hebben de mogelijkheid om veel processen binnen finance te vereenvoudigen en te automatiseren. Hier is het besparingspotentieel meestal enorm hoog.

Productie

Modules voor productie zijn ook te vinden in AN ERP-software. Deze maken bijvoorbeeld de integratie van machinegegevens mogelijk voor de evaluatie van prestaties of voor productiebewaking in realtime. In combinatie met het magazijnbeheersysteem kunnen materialen in de productieplanning worden geblokkeerd en op het juiste moment automatisch aan de betreffende productielijn worden geleverd.

Pin It on Pinterest